Luktbingo

Detta är Luktbingo

Luktbingo är ett spel som man spelar för att det är kul, och för att bättre lära känna ett av sinnenena som vi brukar "glömma bort".

Många tänker att luktsinnet inte spelar så stor roll i våra liv, men luktsinnet spelar sannolikt betydligt större roll än vad vi tror. Luktsinnet påverkar till exempel hur vi upplever mat, och det påverkar minnet och känslor. Det hjälper oss också att uppskatta detaljer i livet och miljön. Vi har förutsättningar att uppfatta ungefär 10 000 olika lukter, men vi är inte medvetna om speciellt många av dem och har benämning till betydligt färre. Att spela Luktbingo kan hjälpa dig att sätta ord på dofter du uppfattar.

Du skapar ditt eget Luktbingo - det är enkelt om du följer råden nedan. Vill du få ännu mer stöd och tips kan du delta i TreLkunskaps workshop - mer information om det hittar du på www.trelkunskap.se

Du kan också följa oss på vår YouTube kanal där bland annat filmer om luktsinnet och Luktbingot finns. Sinnen Perception YouTube

Luktbingo

Skapa Luktbingo

 1. Tänk på och anpassa spelets upplägg, regler och dofter efter vem som spelar 
 2. Ställ dig frågan vad är syftet med att spela
 3. Bestäm hur många lukter
 4. Välj dofter efter vem som spelar och syftet med spelet
 5. Hitta bilder som symboliserar dofterna
 6. Gör spelplanen(exempel till höger)
 7. Hitta behållare så att du inte kan se vad som doftar och som går att återsluta. Doftmolekyler är luftburna 
 8. Gör ett facit till lukterna
 9. Förbered spelmarker, siffror, tärning efter regler som ni vill spela efter
 10. Spela och ha KUL

Gör så här! 

(exempel anpassat till Lotta och Maggan)

Punkt 1 och 2: Spelet anpassas efter Maggan och Lotta, som är nybörjare med lukter och har liknande referenser. Syftet är att ha kul.

Punkt 3, 4 och 5: Då Maggan och Lotta är nybörjare har vi ett litet antal dofter, 6 stycken. Då kan vi spela med tärning. Spelmark med siffror 1 till 6 lägger vi på bilden vi doft-identfierat. Full bricka vinner.

Dofter väljs som är lätta att identifiera och finns i deras vardag: kaffe, snus, ingefära, pepparmint, lavendel och kanel.

Bilder till spelplanen Googlas och hittas på gratisbilder eller tar man egna foto.

10. Spela och ha KUL

 • Gå tillsammans genom vad bilderna på spelplanen föreställer
 • Identifiera tillsammans lukterna som är med i spelet
 • Kom överens om reglerna
 • Lukta, sniffa, skratta och fira segraren

Punkt 6, 7, 8 och 9: Spelplan, spelmarker och facit görs med hjälp av t ex Powerpoint, skrivs ut och lamineras om man vill att det ska hålla längre.

Behållare, i detta exempel, är ett resekit med småflaskor som går att köpa i flera vanliga butiker.

Till dofterna; pepparmint, lavendel och kanel använde vi eteriska oljor. Några få droppar av en doft droppas på en liten bomullstuss som stoppas ned i en flaska som sedan försluts noga.

Kaffe - på en bomullstuss, som läggs i en flaska, hälls lite bryggkaffe

Snus - en portionspåse läggs i en flaska

Ingefära - torkad liten bit med färsk snittyta läggs i en flaska, behöver ibland även gnidas in på kanten

OBS när ni spelat klart ska ni tömma flaskorna, annars kommer lukten bli någon annan efter en tid. Tänk därför på att det ni lägger i ska gå att ta ut igen. Behållarna kan sköljas ur och återanvändas.

Varje flaska med doft får ett nummer på undersidan, så att numret inte syns. Gör en lista där nummer och lukt står - det är spelets facit.